Symbolem każdego święta dożynkowego, często określanego również mianem święta plonów, okazuje się wieniec. Robiony jest on z zastosowaniem kłosów zboża, warzyw, owoców, polnych kwiatów. O tym, jak się zabrać za jego robotę, dowiesz się z naszego poradnika.
Nie jest to tak proste
Mogłoby się wydawać, że przygotowanie wieńca to nic trudnego, ale w praktyce – już sam kształt oraz rozmiar przyszłej ozdoby dożynkowej – wiąże się z koniecznością wykazania się przez robiącego wieniec skrupulatnością, a także wytrwałością i determinacją. Jest to forma zachwycająca gabarytem, dlatego nie ma sensu wieńca zmniejszać po to tylko, żeby był łatwiejszy w wykonaniu. Robienie wieńców jest tradycją, niewątpliwie jako jedna z głównych kojarzonych z dożynkowym festiwalem, dlatego dobrze jest fizjoterapeuta poznań tenże obrzęd zachować, przekazując wiedzę na temat wykonywania wieńców z pokolenia na pokolenie.
Cenne wskazówki
Zacznijmy od przygotowania wszystkim materiałów, z jakich nasz wieniec będzie robiony. Zgromadźmy zboże i wszelkie inne rośliny. Najlepiej mieć w zanadrzu kłosy jęczmienne, pszenicy, owsa i żyta. Są one najpierw zespalane ze sobą w niewielkie wiązanki, a następnie dopiero mocowane zostają w tej postaci do metalowego czy też zrobionego z drewna specjalnego stelaża. Kolejny krok to przymocowanie obręczy, jakie skonstruują koronę, a później do tych obręczy przymocowuje się kłosy zbóż. Te zaś warto ozdobić – owocami, kwiatkami, wstążkami. Liczy się kreatywność i pomysłowość autora wieńca, a w kwestii estetyki nie ma żadnych, nawet najmniejszych ograniczeń.